Modelismul ca artă
Redirecţionează acum 2%

Modelismul în viziunea noastră

Modelismul practicat de către membrii A.M.T., în special, modelismul static,”de vitrină”, poate include realizarea de machete auto, navale, reproduceri la scara redusa de avioane, trenuri, diorame cu subiecte variate, realizarea de figurine, etc.

Categoriile de concurs si expozitie în cadrul cărora realizările modeliștilor participanți pot fi înscrise sunt în concordanța cu cele existente și la alte manifestări cu acest profil, atît din tara, cît și din Europa. Modeliștii pot alege între machete gata asamblate, cum ar fi cele "die-cast" din colecția personală care pot fi modificate, revopsite, incluse într-o dioramă cu o anumită tematică ce poartă amprenta personală și devin astfel realizari singular. A doua alegere, constă în achizitionarea de "kit"-uri de asamblare la realizarea cărora multitudinea de tehnici și îmbunătățiri este aproape nelimitată, fapt ce poate duce la transformarea lor chiar în artefacte ce țin de domeniul artei.

Deasemeni, termenul "scratchbuilt", prezent în categoriile de participare la un concurs-expoziție semnifică faptul că macheta respectivă este realizată din materiale diverse, prelucrate personal de câtre modelist după un plan și scară bine stabilit și mai putin din subansamble unui "kit" achizitionat din comertul de profil.

Modul de prezentare al machetelor, fie ca acestea sunt incluse într-o scena complexă, realizată dupa o realitate istorica, după o fotografie originală, așa numită "diorama", fie că se folosește o baza cu detalii minime care pun în evidența subiectul, adică "vigneta", ori casetă din sticlă ce protejează un navomodel delicat, este important pentru aspectul general si preocuparea pentru detalii a modelistului.

În cadrul activitaților organizate pe durata Expozitiei-Concurs “CUPA TOMIS”, participanții pot asista la prezentarea de diverse tehnici utilizate la realizarea unei machete, pot fi informați în legatura cu diverse produse comercializate de către firmele de profil, sau chiar pot realiza ei însiși, mai ales în cazul copiilor, lucrări de miniatură sau din domeniul matelotajului, spre exemplu, specifice locației de la malul mării, unde se desfășoara evenimentul, Muzeul National al Marinei Romane.

Dincolo de muncă în sine, de costurile financiare inevitabile și de timpul consumat pentru realizarea unui model, rămâne satisfacția modelistului de a prezenta publicului cunoscător și nu numai, o scenă, un aspect din istoria tehnicii militare sau civile, așa cum a fost în realitate, însă totul miniaturizat, redus la scară.

Organizator

Asociția Modelism Tomis

ASOCIAȚIA MODELISM TOMIS a fost înființată în anul 2018, ca organizație non-guvernamentală și non-profit, pornind de la un nucleu de patru practicanți ai modelismului, urmare firească și asteptată a unei pasiuni ce s-a materializat de-a lungul timpului prin realizarea de machete si participarea cu acestea la diferite concursuri si expozitii de modelism dar și prin organizarea evenimentelor cu acest profil in Constanta.